Leesklas

‘Leesbeestenfeest’ in de Vrije Basisschool in Sint-Joris-Winge
Op zondag 7 mei was het eindelijk zover! De leesklas in de Vrije Basisschool Sint-Joris werd geopend. Het klaslokaal (de vroegere leraarskamer) werd helemaal omgetoverd tot een magisch drakenhol.

Hier woont sinds kort het lieve draakje van Sint-Joris.

Dankzij de hulp van ouders (Geert Berthels, Tom Petré , Katrien Van Obberghen en de ouderraad) , Annelore Wuyts (decorateur) en Ingrid Vandekerckhove (schrijfster van kinderboeken) werd het een knusse ruimte waar je uitgenodigd wordt om in alle rust te genieten van een boek.

Dit leesproject werd financieel ondersteund door Cera en opbrengsten van activiteiten georganiseerd door de ouderraad. Ook zal de school binnenkort een boekenbon ontvangen van de Lyons Club.
De school werkt ook samen met de plaatselijke bibliotheek. Zij waren ook aanwezig op het leesbeestenfeest om ouders en kinderen te laten kennismaken met hun werking.
Het idee kwam vanuit het leerkrachtenteam omdat we als school willen afstappen van de huidige beeldcultuur en terug overgaan naar een leescultuur. Een boek lezen is immers ‘dromen met je ogen open’. De school zet reeds enkele jaren in op leesactiviteiten maar vanaf dit schooljaar wordt er extra aandacht besteed aan klasoverschrijdende activiteiten zoals samen een prentenboek lezen, wat is dat fijn voor groot en klein. De leesjuf organiseert wekelijks gevarieerde leesactiviteiten voor de kinderen.

Samen met 2 auteurs van kinderboeken (Ingrid Vandekerckhove, Luc Hanegreefs) en het leerkrachtenteam werden er tijdens ‘het leesbeestenfeest’ workshops rond verhalen en lezen georganiseerd. Je kon een poppenkastverhaal volgen of een draakje/bladwijzer knutselen of een verhaal met de kamishibai beluisteren of een drakentattoo laten zetten, kortom het ganse feest draaide rond lezen en draken. Er was heel wat randanimatie en een hapje en een tapje. In de gangen van de gebouwen organiseerde de ouderraad een boekenbeurs. Hierdoor zal de school haar boekenaanbod kunnen uitbreiden in de leesklas.

De leesklas zal de komende jaren gebruikt worden door alle klassen en ook onder de middagspeeltijd kan er gelezen en voorgelezen worden. Dit magisch drakenhol leent zich bovendien ook om echt tot rust te komen. Iets waar iedereen van tijd tot tijd nood aan heeft in onze drukke maatschappij.

Klik hier voor enkele sfeerbeelden.

 


×