Zwemmen/bewegingsopvoeding

Klik op onderstaande link om de de gym- en zwemkalender te openen.

Gymkalender 2017-2018

Gymlessen

De gymlessen worden gegeven door onze leerkrachten lichamelijke opvoeding. Meestal wordt gebruik gemaakt van de polyvalente zaal. De sportterreinen in de buurt van de school worden gebruikt voor buitenactiviteiten.

Per trimester gaan de leerlingen van de lagere school één keer naar de sporthal in Tielt voor een halve sportdag. De organisatie van die activiteit wordt nog meegedeeld.

Voor de gymles is aangepaste kledij vereist. Een groene t-shirt met het logo van de school kan uw kind aankopen bij het begin van het schooljaar (€8,50).  Daarbij wordt een gymbroek gedragen. De gymleerkracht zal erop toezien dat alle leerlingen deze kledij dragen met gympantoffels met witte zool. In de sportzaal zijn deze pantoffels met witte zool verplicht. Als de gymlessen buiten plaatshebben, worden de leerlingen verwittigd en mogen ze sportschoenen naar keuze en een jogging dragen.

T-shirt, gymbroek en gympantoffels in een zakje stoppen met de naam van het kind erop!

Zwemlessen

De zwemlessen worden gegeven om de veertien dagen in het stedelijk zwembad van Tienen voor alle leerlingen van de lagere school.

De kleuters van de derde kleuterklas gaan één keer per maand zwemmen.

Op maandag gaan het 2de en het 4de leerjaar zwemmen, op donderdag het 1ste, het 3de, het 5de en het 6de leerjaar alsook maandelijks de 3de kleuterklas.

Vernieuwde leerlijn zwemmen

De vernieuwde leerlijn zwemmen in onze school  bestaat uit 4 fasen.  De kinderen leren eerst zich doelmatig en efficiënt verplaatsen in  het water met het oog op waterveiligheid. Nadien komen de zwemstijlen aan bod. We willen deze doelen bereiken  samen met de redders van het zwembad van Tienen die ons gaan ondersteunen.

De redders van het zwembad begeleiden de gele en de groene badmutsen.   De overige badmutsen (rood, blauw, oranje ) zullen ondersteuning krijgen van onze leerkrachten en onze sportleraar Peter Put, die het geheel coördineert.

De zogenaamde zwemslagen zoals schoolslag en (rug)crawl, verdwijnen voorlopig uit de leerlijn, omwille van de vernieuwde visie op het zwemonderwijs.   Zij zullen bij de oranje badmutsen (fase 4) terug aan bod komen.  De brevetten die bij elke fase horen,  kunnen aangekocht worden.  U hoeft deze brevetten natuurlijk niet aan te kopen, dit is vrijblijvend.     Er zal in het schoolrapport ook duidelijk aangegeven worden op welk niveau uw kind zwemt.

Fase 1: Watergewenning ( Rode badmutsen + Blauwe badmutsen)

Rode badmutsen (Kleuters)

Brevet eendje
Brevet zeepaardje
Brevet pinguïn

De kleuters zullen op het einde van het schooljaar het brevet pinguïn kunnen behalen.

Blauwe badmutsen ( vanaf lagere school)

Brevet zeehond
Brevet waterschildpad

Fase 2 : Leren overleven ( Gele badmutsen)

Brevet kant veilig dolfijn
Brevet zwembadveilig 12 m Otter

Fase 3 : Leren veilig zwemmen ( Groene badmutsen)

Brevet Haai (Zwembadveilig 25 m)

Fase 4:  Verbreden : verschillende zwemslagen ( Oranje badmutsen)

Brevet  Orka zwembadveilig
Afstand zwemmen (Aandacht voor de zwemstijlen: schoolslag, crawl, rugcrawl)

Fase 5: voor de zwemclubs

……

Een badmuts is verplicht, kost €1 en kan via de school worden aangekocht.

De indeling in niveaugroepen gebeurt tijdens de eerste zwemles. In de loop van het schooljaar worden er nog testen afgenomen en kan het niveau nog wijzigen.

De leerlingen brengen best twee handdoeken mee, één om zich af te drogen en één om op te staan.

Op het einde van het schooljaar kunnen leerlingen die dat willen een zwembrevet behalen. Een zwembrevet kost €1.

Wie niet mee gaat zwemmen of niet mee mag turnen brengt een briefje van de ouders mee dat aan de leerkracht wordt overhandigd.